Silhouet boerderijSilhouet boerderij Stokebrand

 

 

 

Wie in de zuidwijken van Zutphen woont zal wellicht wel eens over de dijk tussen Zutphen-centrum en de (nieuwe) Cortenoeverse brug hebben gewandeld of gefietst, met een royaal uitzicht op de uiterwaarden, en bij de brug een oude boerderij. Officieel heet deze boerderij “Stokebrandsweerd” maar in de autochtone volksmond was het Wiejers van Stokebrand. Wiejers is de familienaamWijers in het plat en waarvan de vierde generatie (Otto Wijers) nu op de boerderij woont.

Bij de boerderij hoorde oorspronkelijk 22 ha landbouwgrond maar na de stadsuitbreiding en de bouw van de nieuwe brug in de jaren 70 van de vorige eeuw bleef alleen 12 ha uiterwaarden over. Als levensvatbaar landbouwbedrijf telt het dus eigenlijk niet meer mee. Toch wordt er nog steeds geboerd. Er zijn koeien, schapen, en paarden.

Zo dicht tegen de zuidwijken aan liggen biedt weer andere mogelijkheden. Jeugd kan hier een paard of pony in pension hebben op loop- of fietsafstand. Liefhebbers van lamsvlees kunnen profiteren van een herkenbaar produkt. 

En de voldoening is wederzijds als we genieten van het uitzicht op een gevarieerd uiterwaarden landschap met grazende dieren. Bijna al het bijbehorende land wordt gebruikt volgens de regels van agrarisch natuurbeheer. Dat betekent het bevorderen van een natuurlijke ontwikkeling van grassen en kruiden, zonder bemesting of bespuiting. In het voorjaar geeft dat een gevarieerde bloemenpracht, in het najaar leveren distels, brandnetels en zuring hun decoratieve bijdrage.

Op het erf